Kto odnosi większe korzyści z pikniku rodzinnego – członkowie rodzin pracowników czy podatnik?
- Bez kategorii
- 4 minuty
Wyrok WSA we Wrocławiu z 1 października 2026 r., I SA/Wr 344/26.
Przedmiotem sporu było prawo do odliczenia podatku naliczonego od wydatków na organizację wydarzeń integracyjnych, w szczególności na organizację pikników z udziałem rodzin pracowników a także kwestia opodatkowania nieodpłatnego świadczenia usług i przekazania towarów na rzecz pracowników i ich rodzin podczas wydarzeń integracyjnych. WSA we Wrocławiu częściowo uchylił interpretację Dyrektora KIS. Orzeczenie jest nieprawomocne.
Czego dotyczył wyrok?
Wyrok WSA we Wrocławiu z 1 października 2026 r. dotyczył spółki produkcyjnej, będącej czynnym podatnikiem VAT, która prowadziła udokumentowaną politykę Społecznej Odpowiedzialności Biznesu – CSR. Organizowała ona spotkania integracyjne dla swoich pracowników oraz osób z agencji pracy tymczasowej świadczących pracę dla Spółki, imprezy okolicznościowe dla pracowników, Zarządu oraz osób z agencji pracy tymczasowej świadczących pracę dla Spółki oraz pikniki rodzinne skierowane do pracowników i ich rodzin. Ponadto wspierała drużynę sportową, dokonując zakupu strojów sportowych z logo i/lub w barwach firmowych oraz finansując opłaty za udział pracowników w biegach i turniejach piłki nożnej. Organizacja tych wydarzeń przez Spółkę miała na celu promocję i reklamę Spółki oraz przyczyniała się do budowania jej korzystnego wizerunku jako podmiotu społecznie zaangażowanego i pracodawcy dbającego o interesy pracowników, co przekładało się na sprzedaż produktów Spółki, a tym samym na czynności opodatkowane VAT.
Spółka wystąpiła z wnioskiem o wydanie interpretacji indywidualnej w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego wynikającego z faktur wystawionych na rzecz Spółki z tytułu nabycia usług oraz towarów w związku z organizacją spotkań integracyjnych, imprez okolicznościowych, pikniku rodzinnego i wspierania drużyny sportowej. Spółka zadała również pytanie, czy w związku z uczestnictwem pracowników, osób z agencji pracy tymczasowej, członków Zarządu oraz rodzin pracowników w spotkaniach integracyjnych, imprezach okolicznościowych, pikniku rodzinnym oraz drużynie firmowej ma miejsce nieodpłatne przekazanie towarów podlegające opodatkowaniu w myśl art. 7 ust. 2 ustawy o VAT oraz nieodpłatne świadczenie usług podlegające opodatkowaniu w myśl art. 8 ust. 2 pkt 2 ustawy o VAT. Pytania Spółki nie dotyczyły nabycia alkoholu ani usług gastronomicznych i noclegowych.
Spółka stała na stanowisku, że zgodnie z art. 86 ust. 1 ustawy o VAT będzie przysługiwało jej prawo do odliczenia podatku naliczonego wynikającego z faktur wystawionych na jej rzecz z tytułu nabycia towarów i usług związanych z organizacją opisanych w stanie faktycznym wydarzeń. Zdaniem Spółki nie występowało również nieodpłatne przekazanie towarów podlegające opodatkowaniu w myśl art. 7 ust. 2 ustawy o VAT ani nieodpłatne świadczenie usług podlegające opodatkowaniu w myśl art. 8 ust. 2 pkt 2 ustawy o VAT, jako że przekazanie towarów podczas wydarzeń nie następowało w celach osobistych uczestników i nie stanowiło darowizny, natomiast świadczenie usług następowało na cele działalności gospodarczej Spółki.
Stanowisko Dyrektora KIS
Dyrektor KIS w wydanej interpretacji indywidualnej 0111-KDIB3-1.4012.907.2025.4.ICZ z dnia 20 lutego 2026 r. zgodził się częściowo ze stanowiskiem Spółki. Przyznał Spółce rację w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego z tytułu nabycia towarów i usług w związku z organizacją wydarzeń, ale jedynie w części dotyczącej pracowników, osób z agencji pracy tymczasowej oraz Zarządu, uznając, że wydatki te miały pośredni związek z prowadzoną przez Spółkę działalnością gospodarczą. Odmówił natomiast prawa do odliczenia podatku naliczonego z tytułu nabycia tych towarów i usług na rzecz członków rodzin uczestniczących w takich wydarzeniach, uzasadniając brakiem związku z opodatkowaną działalnością Spółki oraz osobistym charakterem takich wydatków.
Analogicznie Dyrektor KIS uznał, że nieodpłatne świadczenie usług związanych z organizacją wydarzeń na rzecz pracowników, osób z agencji pracy tymczasowej oraz Zarządu nie będzie podlegało opodatkowaniu VAT, ponieważ będzie związane z prowadzoną przez Spółkę działalnością gospodarczą, natomiast opodatkowaniu VAT będzie podlegało nieodpłatne świadczenie tych usług na rzecz członków rodzin ze względu na osobisty cel tego świadczenia.
W odniesieniu do nieodpłatnego przekazania towarów w związku z organizacją wydarzeń na rzecz pracowników, osób z agencji pracy tymczasowej oraz Zarządu Dyrektor KIS uznał, że będzie ono podlegało opodatkowaniu VAT, ponieważ Spółka miała prawo do odliczenia podatku naliczonego w związku z ich zakupem. Natomiast nieodpłatne przekazanie towarów członkom rodzin nie będzie podlegało opodatkowaniu VAT, ponieważ Spółka nie miała prawa do odliczenia podatku naliczonego w związku z ich zakupem.
WSA podzielił stanowisko podatnika
WSA we Wrocławiu przyjął dwie zasadnicze tezy. Po pierwsze, uznał, że prawo do odliczenia VAT obejmuje także wydatki na organizację pikniku rodzinnego w części przypadającej na członków rodzin pracowników, w tym gry, zabawy i dmuchańce dla dzieci. Udział rodzin realizował cel biznesowy, a korzyść Spółki była przeważająca względem osobistej korzyści uczestników z udziału w organizowanych wydarzeniach. Sąd nie podzielił oceny organu, że w związku z udziałem członków rodzin pracowników w piknikach rodzinnych korzyść odnosili wyłącznie członkowie rodzin i że poniesione wydatki zaspokajały jedynie ich prywatne/osobiste potrzeby. W ocenie Sądu oczekiwana korzyść Spółki była oczywista. Organizacja pikników rodzinnych miała cel biznesowy związany z aktywnością gospodarczą Spółki, a atrakcyjna dla uczestników tych spotkań forma przedsięwzięcia stanowiła środek do realizacji tego celu.
Po drugie, nieodpłatne korzystanie z towarów i usług przez wszystkich uczestników wydarzeń, czyli pracowników, osoby z agencji pracy tymczasowej, członków Zarządu oraz członków rodzin, odbywało się w interesie Spółki i w związku z jej działalnością gospodarczą. W konsekwencji świadczenia te nie podlegały opodatkowaniu na podstawie art. 7 ust. 2 ani art. 8 ust. 2 pkt 2 ustawy o VAT.
Znaczenie dla VAT
Wyrok WSA we Wrocławiu wpisuje się w rozwijającą się, korzystną linię, w której decydujące znaczenie ma przeważający cel gospodarczy wydarzenia, a nie sam fakt uzyskania korzyści przez pracowników lub członków ich rodzin. Udział członków rodziny lub inny status uczestnika wydarzenia nie powinien wiązać się z automatycznym wyłączeniem części VAT z odliczenia. Pod uwagę powinny być brane również korzyści dla podatnika wynikające z uczestnictwa członków rodzin w wydarzeniach, takie jak zwiększenie motywacji i efektywności pracowników, wzmocnienie ich więzi z pracodawcą oraz poprawa wizerunku firmy. Korzyści te mogą służyć realizacji celów gospodarczych podatnika.
Ewelina Kuć
Starszy Konsultant
Tel.: +48 503 972 920
