Klasyfikacja taryfowa przyjęta przez importera została zakwestionowana przez TSUE. W konsekwencji importer poniesie koszty wyższych należności celnych. Przyczyną jest uznanie przez Trybunał, że produkt „suszony” można osiągnąć poprzez smażenie.
Przedmiotem importu spoza UE były zupki instant (potocznie zupki „chińskie”), których głównym składnikiem jest makaron smażony. Importer zaklasyfikował ten produkt do podpozycji CN 1902 30 90 jako makaron inny niż suszony. Klasyfikację tę zakwestionowały niemieckie organy celne twierdząc, że adekwatna klasyfikacja obejmuje podpozycję CN 1902 30 10 – właściwą dla makaronu suszonego.
Z not wyjaśniających do CN wynika, że smażenie to przykład „przemysłowego procesu suszenia”.
Sąd krajowy kierując pytanie do TSUE zauważył, że:
- wyrażenie „suszone” nie zostało zdefiniowane, niemniej jednak wyrażenie to określa zasadniczo towar, który utracił wilgotność, a suszenie stanowi proces separacji powodujący wyłącznie usunięcie wody;
- z drugiej strony – CN wielokrotnie odróżnia żywność przygotowaną od żywności konserwowanej, a smażenie jest procesem obróbki cieplnej prowadzącym, poza usunięciem wody, do wielu złożonych reakcji chemicznych.
Zdaniem TSUE makaron smażony należy uznać w kontekście podpozycji CN 1902 30 10 za makaron suszony z następujących względów:
- nie można ograniczyć się do literalnego znaczenia wyrażenia „suszone” użytego w podpozycji CN 1902 30 10;
- jeżeli w ramach procesu obróbki doszło do wysuszenia, wówczas bez względu na to, czy proces ten wykraczał poza zwykłe suszenie – produkt należy klasyfikować jako suszony.
Trybunał wskazał ponadto, że noty wyjaśniające do CN, przyczyniają się w istotny sposób do interpretacji zakresu poszczególnych pozycji taryfowych, jednak nie mają wiążącej mocy prawnej.
TSUE uznał za decydujący czynnik klasyfikacyjny efekt danego procesu, nie zaś jego cechy, na których skupiał się importer. Jest to istotna wskazówka klasyfikacyjna. Niemniej jednak, nie w każdym przypadku, gdy taryfa posługuje się wyrażeniem „suszone” można uznać, że efekt „suszenia” osiągnie się za pomocą smażenia, przykład: suszone żółtka jaj z pozycji 0408.
W tym kontekście warto również zauważyć, iż w przypadku wprowadzenia nowej matrycy stawek VAT, klasyfikacja CN i wskazówki klasyfikacyjne opracowane przez TSUE będą miały istotne znaczenie w ramach określania stawek i obowiązków w VAT.
Wyrok TSUE z dnia 6 września 2018 r. w sprawie C 471/17 (Kreyenhop & Kluge GmbH & Co. KG przeciwko Hauptzollamt Hannover)