Wartość posiłków dofinansowanych przez pracodawcę jest przychodem pracownika. Fiskus zgadza się, by firma odliczyła wydatki na obiad dla zatrudnionych na etacie, ale nie dla zleceniobiorców i osób prowadzących działalność gospodarczą.

 

Wiele problemów sprawiają przedsiębiorcom najnowsze interpretacje ZUS, który twierdzi, że zwolnienie do limitu 450 zł dotyczy gotowych posiłków, ale już nie opakowań. By skorzystać ze zwolnienia, firmy musiałyby ponieść ogromne koszty administracyjne.

Dofinansowanie do posiłków jest przychodem pracownika, od którego musi on zapłacić PIT. W przeciwnym razie pracownik nie mógłby skorzystać ze zwolnienia z ZUS – podkreśla Anna Misiak, partner, doradca podatkowy w MDDP.

Potwierdzeniem tego może być m.in. interpretacja Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 18 sierpnia 2023 r.[1]. Wówczas z zapytaniem zwróciła się spółka, która w ramach benefitów nabywa usługi cateringowe dla pracowników. Ich wartość mieści się w limicie dofinansowania posiłków pracowniczych zwolnionych z ZUS (od 1 września 450 zł miesięcznie, a wcześniej 300 zł). Spółka uznała, że po stronie pracowników nie powstaje przychód podlegający opodatkowaniu PIT i w konsekwencji na spółce nie ciążą obowiązki płatnika w tym zakresie.

#WIĘCEJ w artykule na stronie Prawo.pl >
https://www.prawo.pl/podatki/jak-rozliczyc-posilek-dla-pracownika,525695.html.

***

[1] Nr 0112-KDIL2-1.4011.594.2023.2.DJ.